SPAC Beskyd Tour - Bílá 29.6.2024 - výsledky, fotky

10.07.2024 18:50

Beskyd tour letos slavil svou třicátou sezónu a já jsem se už po šestnácté postavil v sobotu 29.6. na jeho start v Bílé. Pěkné počasí a výročí na start přilákalo hodně závodníků, tak zaplněný startovní koridor jsem v Bílé ještě neviděl. Jelikož jsem v neděli měl v plánu odjíždět na týdenní dovolenou, tak jsem si vytkl za úkol především dojet ve zdraví do cíle.

Ačkoli jsem už loni doufal, že si letos dám dlouhou trasu, realita mě usadila opět na střední trať, (121km/2480m). Ve startovním poli jsem před startem pozdravil několik žlutých zástupců Cyklokramo. V balíku bohužel chyběla dvě důležitá jména. Pepa Martinák se zotavuje ze zranění a Andrea Kučerová zase z následků autonehody. Oběma přeji brzké uzdravení a hodně štěstí při návratu do sedla.

S pelotonem jsem vydržel až do začátku stoupání na Kelčské sedlo. V nájezdu přes vesnici se už na čele jelo docela tempo, takže balík se krásně natáhl a do úzkého stoupání na sedlo, jsme se celkem pohodlně poskládali. V hrbatém úvodu sjezdu jsem přišel o plný bidon ze zadního držáku, v teplém počasí docela problém. Ve sjezdu jsem se zabudoval do skupinky, kde jsem zaznamenal také Ivoše Odvárku.

Naštěstí na mě v Jamníku čekal Mirek a dostal jsem plnou flašku. Pokud se mě nepodaří něco chytit na Pustevnách, budu holt muset dojet na dvě flašky. Docela nepříjemná představa v tomhle počasí.

Se skupinou, která se držela pohromadě, jsem dojel kolem Šance až pod stoupání na Smrček. V začátku kopce to vypadalo, že mladíci nasadí tempo, ale nikdo se k tomu neměl. Tak jsem to vzal na sebe a stoupání jsem odtáhl sám. Naštěstí se mě zatím jelo skvěle. V půli kopce nás překvapil a povzbudil Tomáš Galuška.

Krásný sjezd ze Smrčku jsem si užil z první pozice a pod kopcem jsme se sjeli ve třech. Kromě jednoho mladíka také Ivoš. Podařilo se nám celkem dobře spolupracovat a udržet si náskok až do Ráztoky. Kousek před Ráztokou se najednou u cesty zjevil Pepa Martinák a mával na mě bidonem. Zrovna jsem měl v ruce tyčinku, ale to nešlo nezkusit, popadl jsem nabízený bidon a s plnýma rukama jsem musel ještě odhodit prázdný bidon z držáku. Ani nevím, jak se mě  povedlo při tom nespadnout z kola, ale problém z pitím jsem měl vyřešený. Pepo, tisíceré díky!

Stoupání na Pustevny po Knížecí cestě jsme sice odjeli ve třech, ale těsně před prémií na vrcholu se k nám připojila skupinka cca čtyř-pěti pronásledovatelů. Ještě těsně pod vrcholem jsem zaznamenal Pavola Urbaníka, který mě nabízel vodu. Ale už jsem byl v tomto směru saturován, s díky jsem odmítl. Sjezd do Bečvy už proběhl ve větší skupince. Po nájezdu na hlavní silnici ale skupinka moc nespolupracovala, zkusil jsem naskočit několikrát do nástupu, ale vždy se to opět sjelo.

Poslední dvoučlenný nástup jsem stíhal v posledních stovkách metrů před křižovatkou do Bílé, kde se to láme do sjezdu. Sice se nám podařilo maličko uskočit, ale v klesání se skupinka opět sjela. Nezbylo než se smířit s tím, že v Bílé budeme spurtovat ve skupině. Z toho jsem měl trochu obavy, takže když se na posledním kilometru začalo nastupovat, zkusil jsem se vyvézt do čela. Jenže na poslední pětistovce se kolem mě pohybovalo moc lidí. Nechtěl jsem riskovat a postupně jsem se propadl až na konec skupiny. To mě paradoxně pomohlo, před zatáčkou do cílové rovinky jsem mohl zpomalit a podřadit si. Čelo skupiny vjelo rychle do zatáčky a jelo vnější oblouk. Vnitřek zatáčky byl prázdný, tak jsem to tam poslal těsně kolem plůtku a ještě v náklonu jsem začal spurtovat. Tenhle manévr mě poslal před skupinu a těsně před páskou mě předjel jen Petr Graubner. Neskutečná haluz!

Naši kategorii E jsem tedy překvapivě vyhrál, druhý dospurtoval Ivoš Odvárka a třetí místo obsadil Milan Laga. Všem soupeřům velká gratulace!

Třicátý ročník legendy Beskyd Tour byl opět zážitkem a za to patří velké poděkování všem organizátorům kolem Libora Hrdiny. Když se ohlédnu zpět a podívám se na historii svých účastí na tomto legendárním maratonu, je to řádka nezapomenutelných zážitků. Za ně patří velké díky všem, kdo se během těch let na organizaci maratonu podíleli, a nebo alespoň umožnili jeho konání. Přeji maratonu a všem, kdo se na něm podílejí hodně sil a štěstí do dalších ročníků.

Také nezapomínám na svého věrného pomocníka a moc děkuji Mirkovi Miklášovi za doprovod a fotky. Nakonec ještě jednou velké poděkování Pepovi Martinákovi za záchranu v poslední chvíli.

Ještě souhrn toho nejdůležitějšího z letošního Beskyda:

Zpět