SPAC Mokrolazecká 60 - 7.9.2024, Mokré Lazce - výsledky, fotky

11.09.2024 19:49

Na závod Mokrolazecká 60, který se letos konal už po dvacáté osmé, jezdím rád. Náročná, ale rychlá trať bez nebezpečných míst, perfektní organizace, pěkné zázemí místního sportovního areálu. I když se jezdí ve velkém balíku bez rozdílu kategorií, trať ho hned v prvním kole nadělí na menší skupinky.

Letos vyšel závod na sobotu 7. září.  Po horkém týdnu, kdy odpolední teploty přesahovaly 30°C, se na víkend přece jen ochladilo a v Morkých Lazcích by mělo být max. 25-26°C. S Mirkem a Oldou jsme byli na místě krátce před devátou a zdálo se mě, že je v areálu volněji než obvykle. Ve finále startovala jen necelá devadesátka závodníků. Zřejmě někteří šetřili síly na nedělní mistrák SPAC ve Starém Jičíně. Mě se to netýkalo, doufal jsem, že si užiju svoji čtvrtou účast na tomto závodě.

Až na startu jsem se dozvěděl překvápko, cesta přes Polom je uzavřená kvůli tragické nehodě, jedeme upravenou trať. Na křižovatkách budou pořadatelé, máme dávat pozor.

Úvodní stoupání na Hrabyni v prvním kole mě moc nevyšlo, zpočátku to vypadalo dobře, ale na rovině před Hrabyní jsem špatně zařadil a než jsem to zjistil, už byla moje ztráta na hlavní skupinu více jak padesát metrů. To už se sólo nedá sjet a skončil jsem v druhé skupině, kde nás bylo asi deset a byl tam i Ivoš Odvárka.

První kolo jsem objel v této skupině, občas jsme ještě na horizontu zahlédli vedoucí skupinu. Organizátoři nás po objetí náhradního kroužku kolem Hrabyně poslali do Hájů. Kolo bylo tedy trochu delší, ale ubylo jedno stoupání.

V nájezdu do druhého kola jsem měl u startu dostat flašku od Mirka, ale za Mirkem při předávce jsem zahlédl vyčnívat auto a tak jsem mu ukázal, ať jde víc do silnice a houkl jsem na něj „Máš tam auto“. Jenže Mirek se lekl a ohlédl se právě ve chvíli, kdy jsem sahal po flašce, takže jsem promáchl a nedostal nic. Druhé kolo jsem musel vydržet se dvěma hlty, co mě zbyly v láhvi ze startu. Uf!

Druhé stoupání na Hrabyni vzal na sebe Víťa Šrámek a podařilo se nám rozpárat skupinu, ale spolupráce na čele pak vázla, takže nás zbytek skupiny za Hrabyní opět sjel. Během kola se k nám propadli odpadlíci z čela a mezi nimi i Martin Kubala. Takže jsme byli déčkaři pohromadě. V nájezdu do třetího kola jsem konečně dostal flašku od Mirka a mohl se pořádně napít.

Závěrečný výšlap na Hrabyni jsem vzal na sebe, ale už to nešlo jako v prvním kole a tak se žádné překvapení nekonalo. Během závěrečného okruhu jsme ještě posbírali několik odpadlíků z čela a kousek před druhým průjezdem Hrabyní odpadl Martin.

V rovinaté pasáži před cílem se neustále na čele nastupovalo, ale mě se nepodařilo se dopředu protlačit. Do cílového kopečku jsem tak najížděl těsně za zadním kolem Ivoše Odvárky. První dvoustovku jsem se ještě držel, ale pak mě došlo a nějaký nástup už jsem neměl. Cílem jsem projel čtyři vteřiny za Ivošem.

Naši kategorii vyhrál Ivoš Odvárka, já jsem bral druhé místo. Na třetím místě přijel Martin Kubala. Závod celkově vyhrál Jakub Havrlant. Všem soupeřům velká gratulace!

Náš tým Cyklokramo byl v závodě vidět a měli jsme několik pódiových umístění:

Petr Zatloukal – 1. místo kat. C

Marcela Pargačová – 2. místo kat. ŽB

Ladislav Toman – 2. místo kat. F

Blahopřání kolegům z týmu!

Velké díky patří organizátorům za parádní závod. Skvěle připravené zázemí závodu a velmi dobré zabezpečení trati. Ačkoli museli těsně před startem hodně improvizovat a přestavět trať, zvládli to na jedničku. Velká poklona!

V neposlední řadě děkuji Mirkovi za doprovod a fotky.

Závěrem souhrn toho nejdůležitějšího:

Zpět