SPAC O cenu Kilpi - SPAC Bystřice - Loučka - 22.-23.7.2024 - výsledky, fotky

25.06.2024 18:14

Po krátkém oddechu nás čekal tradiční horský dvojboj. V sobotu 22.6. závod O cenu Kilpi na trati Frenštát – Pustevny (11,3 km / 610 m). Na neděli pak připadl třetí ročník závodu Bystřice – Loučka (6,5km/493m) s brutálním 2 km závěrem, ve kterém se stoupání místy blíží k 20%.

V sobotu před startem nás cestou do Frenštátu provázelo doznívající bouřkové počasí a přešla přes nás poslední bouřková fronta. Před startem byla sice obloha zamračená, ale zatím nepršelo. První kapky začali padat až těsně před startem. Mírný déšť nás pak provázel až skoro do vyhlášení.

Po startu jsem se celkem dlouho držel s čelem závodu, i když asi dva kilometry před cílem jsem už trochu zaostával za Ivošem Odvárkou a Martinem Kubalou. Doufal jsem, že se v závěru ještě trochu skřípnu a pokusím se je dojet. Jenže naprosto nečekaně mě začal bolet žaludek a během chvilky mě klesla tepovka a byl jsem rád, že jsem měl v té době už dostatečný náskok a třetí místo jsem s velkým propadem uhájil. Skvěle si v závěru počínal Martin Kubala, který dokázal v závěru odpárat Ivoše Odvárku a zvítězil v naší kategorii.

Problém s bolestí žaludku přetrvával v mírnější formě i po závodě a maličko se to zlepšilo, až když jsem si dal parádní pozávodní kyselicu. Nezbývalo, než se pokusit do neděle rozbouření žaludek uklidnit a modlit se, aby ten strašný nedělní kopec vydržel.

Neděle byla azurová a slibovala takřka ideální cyklistické počasí. Startovali jsme kolem desáté v balíku kategorií A+B+C+D. Takže první polovina stoupání k zastávce autobusu se jela opět svižně. Na startu naši trojici ze soboty doplnil ještě Mirek Dyka, který se objevil na závodě po docela dlouhé době. Do prudkého závěru stoupání jsme najížděli všichni čtyři u sebe. Po úvodních stojkách nám však Ivoš s Martinem maličko odjeli a já se držel za Mirkem. V lesní pasáži před nájezdem na louky však Mirek najednou svěsil nohy a zůstal za mnou. Na louce jsem měl oba soupeře na dohled, ale na nějaké stíhání už jsem neměl síly a dojel jsem si pro třetí místo. Ivoš Odvárka měl tentokrát v závěru více sil a odsunul Martina na druhé místo. Pro mě to byla, po dvou čtvrtých místech, prémiová bedna na tomto neskutečně těžkém závodě.

Všem soupeřům velká gratulace!

V neděli se problém s žaludkem už neobjevil, a tak doufám, že se to už letos nebude více opakovat. Na záznamu z polaru ze soboty je pěkně vidět, kdy mě ten problém postihl a jak razantně jsem musel v závěru ubrat. Bolestí jsem nebyl sto opřít se do pedálů.

Co se týče výsledků našeho týmu Cyklokramo, oba závody pro nás dopadly nadmíru dobře a měli jsme hodně pódiových umístění viz reportáž Tomáše Dohnala. Kolegům z týmu velká gratulace!

Závěrem poděkování pořadatelům obou závodů. Velké díky personálu restaurace Radegastovna Za vodou, příjemné prostředí a parádní polívka! V neposlední řadě velké poděkování společnosti MRÓZEK za poskytnutí jejich areálu pro zázemí nedělního závodu v Bystřici.

Ještě souhrn toho nejdůležitějšího:

Bohužel těsně před nedělním závodem se k mě dostala zpráva o sobotní autonehodě, která postihla Andreu Kučerovou. Držím jí všechny palce a přeji pokud možno co nejrychlejší uzdravení a návrat do sedla.

Zpět